ZWIERZAKI

              Pantera (Panthera pardus) zwana również lampartem to średniej wielkości kot dobrze znany bywalcom ogrodów zoologicznych i jeszcze dość liczny w swoim naturalnym środowisku.
             Zamieszkuje wszystkie środowiska Afryki (z wyjątkiem pustyń), Azję Mniejszą i Przednią, Indie, Indonezję, Cejlon, Sumatrę i lawę, Chiny, Mandżurię i Mongolię. Oprócz osobników cętkowanych spotyka się również pantery czarne. Poluje na małe antylopy, szakale, małpy, dzikie świnie, gryzonie, ptaki oraz na zwierzęta domowe. Człowie

ka unika. Zamieszkuj e wilgotne, zwarte lasy i suchą sawannę, tereny górzyste i równiny. Charakteryzuje się niebywałą zwinnością i siłą, i niejednokrotnie wciąga wysoko w koronę drzew ofiary cięższe od siebie. Po około 100 -dniowej ciąży rodzą 1-4 młode o wadze około 300 gramów. Dojrzewa w wieku 3 lat. Żyje około 15- tu lat.

              Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) uchodzi za najpotężniejszego drapieżnika lądowego. Ten potężny mieszkaniec trudno dostępnych nizinnych i górskich lasów