KURIER 21

ROK SZKOLNY 2006/2007

5

Szkoła Podstawowa nr 21
im. Królowej Jadwigi w Lublinie

Polecamy!!! Świąteczne potrawy

Ważne tematy:

Święta Bożego Narodzenia

Święta Bożego Narodzenia rozpoczynają się 24 grudnia, w Wigilię. Siadamy wtedy całą rodziną przy stole, aby cieszyć się z narodzin Jezusa,



Polecamy!!! Świąteczne potrawy (2)

Barszcz czerwony, kluski z makiem, kutia, kompot z suszonych owoców.

Święta Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii (2)

Anglicy już w połowie listopada zaczynają świąteczne przygotowania. Zaczynają od kupowania gwiazdkowych prezentów dla rodziny i znajomych,


Sylwestrowe szaleństwo

Już wkrótce czeka nas wielkie przygotowanie do, przez wszystkich oczekiwanego, Sylwestra. Każda dziewczyna ma wtedy okazję zabłysnąć, ale przede wszystkim… dobrze się bawić!


Trzy rzeczy, których nie może zabraknąć na sylwestrowej imprezie

Muzyka, przekąski, atrakcje,

O nas dla nas

Coś o sporcie i samochodach

Problem mojego życia

Wszyscy mamy jakieś problemy. Możemy się z nimi zwrócić do rodziny, przyjaciół lub specjalistów. Czasami pomoc innych jest niezbędna.

Leniwy jak leniwiec

Dwa leniwce wiszą na gałęzi. Jeden z nich się ruszył, a drugi powiedział:
- Zenek, coś ty taki nerwowy?!



Barszcz czerwony
(danie dla 6 osób, czas przygotowania: 80 min. )

SKŁADNIKI:
½ l kwasu buraczkowego
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
Ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy
10 dag suszonych prawdziwków
5 buraków czerwonych
Ocet winny
Cukier, sól, pieprz

WYKONANIE;
Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić. Przygotować wywar z buraków, włoszczyzny i przypraw (ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy), przecedzić przez gęste sito. Połączyć z wywarem z grzybów, dodać kwas buraczany w proporcji ½ l kwasu na 1 i ½ l wywaru z grzybów i włoszczyzny, podgrzać na małym ogniu, nie dopuścić do wrzenia. Gorący barszcz przyprawić pieprzem, solą, cukrem i octem winnym. Surowe buraki obrać, utrzeć na grubej tarce, przełożyć do barszczu, pozostawić na 15 min., po czym przecedzić.

DOBRA RADA:
Barszcz podawać bardzo gorący, dodając oczywiście uszka z grzybami.


Kluski z makiem
(danie na 4-6 osób, czas przygotowania: 2 godz.)

SKŁADNIKI:
30 dag makaronu krajanka
25 dag maku
½ szklanki miodu
1 łyżka masła, 1 laska wanilii
1 i ½ szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, migdały).

WYKONANIE:
Mak namoczyć (najlepiej na noc) lub zalać wrzątkiem i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż będzie się dawał rozcierać w palcach. Odcedzić i zemleć w maszynce do mięsa z sitkiem do maku. Wymieszać z miodem, wanilią i bakaliami. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie osączyć. Gorący wymieszać z masłem, a potem dodać mak. Kluski podawać gorące na ogrzanych talerzach.

DOBRE RADY:
Makaron krajanka powinien być domowej roboty.

ARCHIWUM

Gazetka nr 1

Gazetka nr 2

Gazetka nr 3 ŚWIĘTO SZKOŁY

Gazetka nr 4

Gazetka nr 5

Gazetka nr 6

Gazetka nr 7 DBI