KURIER 21

ROK SZKOLNY 2006/2007

5

Szkoła Podstawowa nr 21
im. Królowej Jadwigi w Lublinie

POTRAWY BOŻONARODZENIOWE
w ANGLII

Ważne tematy:

Święta Bożego Narodzenia

Święta Bożego Narodzenia rozpoczynają się 24 grudnia, w Wigilię. Siadamy wtedy całą rodziną przy stole, aby cieszyć się z narodzin Jezusa,



Polecamy!!! Świąteczne potrawy (2)

Barszcz czerwony, kluski z makiem, kutia, kompot z suszonych owoców.

Święta Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii (2)

Anglicy już w połowie listopada zaczynają świąteczne przygotowania. Zaczynają od kupowania gwiazdkowych prezentów dla rodziny i znajomych,


Sylwestrowe szaleństwo

Już wkrótce czeka nas wielkie przygotowanie do, przez wszystkich oczekiwanego, Sylwestra. Każda dziewczyna ma wtedy okazję zabłysnąć, ale przede wszystkim… dobrze się bawić!


Trzy rzeczy, których nie może zabraknąć na sylwestrowej imprezie

Muzyka, przekąski, atrakcje,

O nas dla nas

Coś o sporcie i samochodach

Problem mojego życia

Wszyscy mamy jakieś problemy. Możemy się z nimi zwrócić do rodziny, przyjaciół lub specjalistów. Czasami pomoc innych jest niezbędna.

Leniwy jak leniwiec

Dwa leniwce wiszą na gałęzi. Jeden z nich się ruszył, a drugi powiedział:
- Zenek, coś ty taki nerwowy?!



dzenie w nadchodzącym roku. Najlepiej wypowiedzieć wtedy w myślach jakieś życzenie - jeśli nikomu go nie zdradzimy, to na pewno się spełni. Zawartość misy zawija się w bawełniany materiał, gotuje na parze 5-6 godzin, a po zdjęciu z ognia wkłada do spiżarki.
Co tydzień należy pudding wyjąć, znowu zamieszać, dolać trochę rumu i ponownie odłożyć w zimne miejsce. Po trzech miesiącach jest gotowy. Z samego rana w pierwszy dzień świąt pudding jeszcze raz gotuje się na parze - tym razem przez 2-3 godziny. Wyjęty na półmisek, polany śmietaną i sherry (lub rumem), przybrany gałązką ostrokrzewu jeszcze gorący wjeżdża na stół. Gasi się wówczas światło, a alkohol i gałązkę podpala - widok prawdziwie niezwykły. Po chwili znowu zapalane są światła i można już delektować się smakołykiem. Do ciasta wrzuca się zawsze monetę - najczęściej srebrną. Szczęśliwy znalazca może być pewny, że następny rok będzie udany.

Crackers - wybuchowe niespodzianki
Po zjedzeniu puddingu nadchodzi czas na wystrzelenie crackersów. Ten zwyczaj ma pochodzenie czysto komercyjne. Wymyślił je w 1850 r. Tom Smith, obserwując wznoszące się w górę iskierki ognia i trzaskające kawałki drewna. Wpadł na pomysł, by utrwalić to zjawisko w zabawce - ku uciesze dzieci. Crackers to długie na kilkanaście centymetrów rolki tektury zawinięte w ozdobny papier. Ciągnięte za końce przez dwie osoby strzelają ukrytym w środku kapiszonem. Po rozpadnięciu się na dwie części wypada na stół drobny prezent (jego wartość zależy od ceny krakersów lub hojności gospodarzy), kartka z jakimś żartem nie najwyższego lotu i papierowa korona, którą obowiązkowo należy włożyć na głowę.

ARCHIWUM

Gazetka nr 1

Gazetka nr 2

Gazetka nr 3 ŚWIĘTO SZKOŁY

Gazetka nr 4

Gazetka nr 5

Gazetka nr 6

Gazetka nr 7 DBI

Mince Pies - ciasteczkowa kołyska
Są to małe okrągłe babeczki nadziewane specjalną masą - głównie ze smażonych rodzynek, pokrojonych drobno jabłek i skórki pomarańczowej. Podaje się je na podwieczorek, czyli tea. Kiedyś miały kształt owalny - dla upamiętnienia kolebki, w której sypiał w stajence Jezus - i nadziewano je mięsie. W okresie Bożego Narodzenia - od pierwszego dnia świąt do Trzech Króli - należy zjeść dwanaście takich ciasteczek. Ma to zapewnić powodzenie w przyszłym roku. W wigilię dzieci stawiają jedną babeczkę z kieliszkiem sherry obok kominka. To dla świętego Mikołaja - by po przyniesieniu prezentów mógł posilić się przed dalszą drogą.

Wszystkim czytelnikom ,,Kurier 21" życzę ciepłych, pełnych miłości i radości, zaśnieżonych Świąt Bożego Narodzenia!!!

Małgosia Gdak kl.Ve